Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Takýto priebeh sezóny nikto nečakal

09.05.2020 16:13

Sezónu 2019/2020 si budú pamätať aj v meste pod Zoborom. Ciele, ktoré si stanovilo vedenie i tréneri, sa vytratilo v závese pandémie koronavírusu. Stopka pre zápasy, zatvorené haly či iné športové obmedzenia, to všetko ovplyvnilo aktuálne fungovanie "značky" BKM SPU Nitra. V klube však myslia pozitívne a veria, že dobre rozbehnutá sezóna im ešte prinesie nie len radosť z basketbalu, ale aj prípadné úspechy. 

Hneď po skončení uplynulej sezóny pracovalo vedenie klubu s myšlienkou zvýšiť záujem o basketbal v meste pod Zoborom. Pomôcť tomu mala Letná basketbalová exhibícia či Športový deň. "Zapracovali sme na marketingu. Rôznymi spôsobmi sa snažíme priblížiť našim fanúšikom. Spustili sme predaj predmetov, natáčame videopozvánky, fungujeme na instagrame a podobne. Zároveň sme aj našim hráčom, ktorí k nám prichádzajú hosťovať, chceli aspoň trochu vytvoriť podmienky profesionálneho klubu, i keď s mužmi hrávame nižšiu súťaž. Dovolím si tvrdiť, že sa nám to podarilo:" hovorí predseda BKM SPU Nitra Jozef Mečiar. 

Pomôcť menu BKM SPU Nitra malo družstvo mužov a extraligoví hráči, ktorí pod Zoborom hosťujú. "Družstvo mužov považujem za "vlajkovú loď", ktorá je vzorom pre mládežnícke kategórie akadémie. Pred basketbalovou sezónou 2019/2020 naša akadémia chcela prihlásiť do súťaží SBA, čo najviac mládežníckych družstiev a skvalitniť družstvo mužov oproti minulej sezóne. Vytvorili sme 6 mládežníckych družstiev a celok mužov, ktorý spolu s juniormi hrá celoslovenskú 1.ligu": pokračuje. Ako sa teda tvorilo družstvo mužov? "Družstvo mužov sme zložili z domácich odchovancov Nitry. Hráčov, ktorí u nás hrávali vlani ako Adam Dobrotka, Marek Mäsiar a Matej Stanček. Oslovili sme aj hráčov, ktorí mali predtým vo svojich extraligových kluboch nižšiu minutáž. Chlapci sa k nám pripojili každý zápas, výborne zahrali, pomohli nám, ale koniec koncov aj sebe. Dostali sa do herného tempa a odmenou im bola aj dôvera ich trénerov, spomeniem napríklad hráčov Simeona Jackuliaka či Jakuba Pasovského. Zároveň sa k nám pripojil Ladislav Stojanov, ktorému je nitrianske basketbalové prostredie dobre známe."  Tento ťah sa Nitranom vyplatil. Videli sme nie len skvelé basketbalové momenty, individuality, ale aj výborné zápasy Spomenieme napríklad tie s Považskou Bystricou, ktorá je aktuálnym lídrom súťaže.

Kormidla nitrianskych seniorov sa ujal Peter Seman a na stoličku asistenta zasadol Peter Zákopčan, ktorý trénuje juniorov Nitry. Tí nechýbali ani na mužských tréningoch, či ligových zápasoch. Naplnila sa teda predsezónne myšlienka pripojiť juniorov k mužom. Bola aj úspešná? "Určite áno. Hrať s vynikajúcimi hráčmi extraligy, je pre nich veľká motivácia a možnosť získať skúsenosti. Veľké množstvo zápasov mužov, kde sa naši juniori zapojili, ukázalo, že ani inej cesty niet:" konštatuje J. Mečiar. 

 

Pred situáciou, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu, si Nitrania viedli výborne v nadstavbe 1.ligy mužov, kde figurujú na druhej priečke, i v juniorskej lige. Slovenská basketbalová asociácia prejavila aktívny záujem ligu za zlepšených podmienok a uvoľnených opatrení dohrať. "Pre basketbal je to pozitívna správa, že sa súťaže v prípade priaznivej situácie dohrajú. Chceme s juniormi aj mužmi uspieť vo finálových turnajoch a zabojovať o čo najlepšie umiestenie. Ak by sa nehralo hráči by ostali 6-7 mesiacov bez súťaže": hovorí predseda klubu. 

 

Odkedy sa však odohrali posledné zápasy ubehla dlhá doba a hráči nemajú ideálne možnosti trénovať. Tréneri improvizujú, hľadajú riešenia. Ako sú na tom v basketbalovej akadémií Nitry? "V tejto situácii v akej sa nachádzame už niektorí hráči individuálne trénujú. Čakáme na povolenie trénovať zatiaľ vonku v našom areáli CUŠ SPU, kde máme kvalitné basketbalové ihrisko a veľa možností pre kvalitný tréning."

 

 

 

V nitrianskom basketbale rátajú s tým, že nasledujúca sezóna bude zrejme pre fungovanie akadémie horšia. Znížené dotácie či pandémia, to všetko sa podpíše na finačných zdrojoch klubu. Športovú činnosť však prerušiť nechcú a sú odhodlaní sa so situáciou, po prehodnotení všetkých možností, popasovať. 

 

Text a foto: Daniela