Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Gabriel: Skepsu z prípravy vystriedala eufória z aktívnej hry

26.04.2024 08:09

Súťažné zápolenie sa pre túto sezónu skončilo pre nitrianskych kadetov. Výborné výsledky v základnej časti skupiny SILVER Stred zanechali v klube dobrý dojem. Nadstavba však nevyšla podľa predstáv. Zverenci trénera Štefana Gabriela obsadili po nadstavbovej časti tretiu priečku v ligovej tabuľke. Ako sa na hru, výsledky a budúcnosť svojho tímu díva jeho "kormidelník"?

     

"Priebeh uplynulej sezóny v našom družstve pripomínal jazdu na horskej dráhe. Odborná verejnosť sa stavala ku budúcnosti rozvoja hry tohto družstva veľmi skepticky s ohľadom na výsledky z minulých sezón:" začína hodnotenie svojho družstva tréner Gabriel. Už pred úvodným súťažným zápasom kadeti absolvolali aj prípravné zápasy, ktoré však výsledkovo nespĺňali ich očakávania. Následne však priebeh a skóre zo zápasov základnej časti príjemne prekvapilo. "Skepsu z prípravy vystriedala na začiatku sezóny radosť z herného prejavu družstva. Prechádzala až do eufórie z aktívnej a atraktívnej hry, ktorá sa prelievala do vysokých víťazstiev. Toto pozitívne vnímanie nám vydržalo s malými výkyvmi až do konca dlhodobej časti súťaže."  Nasledovala boje v nadstavbe o 1.-4. miesto, kde boli mladí Nitrania ako lídri základnej časti považovaní za jasných favoritov. Hneď v úvodnom stretnutí nestačili v domácom prostredí na Levice. "So vstupom do nadstavbovej časti o 1.-4. miesto sme žiaľ nasadenú latku neudržali a nepotvrdili, čo bolo pre našich priaznivcov a basketbalovú kominutu okolo nášho družstva nie celkom zrozumiteľné, pre hráčov a vedenia družstva však pochopiteľné": konštatuje dlhoročný tréner našej akadémie. 

Kadetov totiž postihli zdravotné komplikácie v družstve v tej najnevhodnejšej chvíli, čo potvrdzuje aj "kormidelník" tímu: "Nepodarilo sa nám urdžať najlepších hráčov zdravých. Družstvo sa dokáže vysporiadať s tým, ak pre chrípku a podobné ochorenia vypadne pár hráčov počas sezóny. Iný dopad na výsledky má však ak ochorejú viacerí hráči práve zo základnej rotácie a navyše v rovnakom čase." Kadeti sa okrem hráčov zo základnej rotácie spoliehali hlavne na hru svojho kapitána Benjamina Benka. Ten bol však nútený pauzovať kvôli zraneniam členka. 

"Kapitán nášho družstva si dvakrát vytkol členok. Žiaľ aj v priebehu rozhodujúcej časti sezóny. Taktiež vplyvom zdravotných a iných okolností dlhodobo najlepší hráč ročníka 2007 odohral s nami v priebehu celej sezóny len dva súťažné zápasy a v bojoch o víťazstvo v skupine nám nepomohol:" konštatuje na margo zranení tréner družstva. 

Aj napriek nespĺneným očakávaniam z nadstavby zanechala naša "sedemnástka" dobrý dojem. Hráčov ich úspech a výsledky dostatočne namotivovali k tomu, aby na sebe naďalej pracovali a zlepšovali svoju hru. Potenciál v nich vidí aj samotný tréner: "či už telesné dispozície, výkonnosť, ale aj mentálne nastvavenie, umožňuje niektorým chlapcom presadiť sa v budúcnosti aj vo vyšších poschodiach basketbalovej hry. Dôležité však bude ako zvládnu vyššie požiadavky okolia a svoje predstavy o raste výkonnosti, mentálne nastavenie, kvalita a kvantita tréningového procesu a samozrejme zdravie."

Družstvo trénera Štefana Gabriela aj napriek tomu, že ukončilo sezónu pokračuje aj naďalej v tréningovom tempe. Padla už aj otázka o budúcom pokračovaní. Podľa plánov bude družstvo v nasledujúcej sezóne pôsobiť pod rovnakým trénerom ako juniorský "B" tím v skupine SILVER, ktorých doplnia niektorí hráči z aktuálneho juniorského celku. Mladšie ročníky sa popri tréningoch s juniormi zapoja do kadetskej súťaže s tohtoročnými staršími žiakmi, ktorých akutálne vedie tréner Branislav Tomek.

   

autor a foto: Daniela Okošová